Kahve Etkili Spor Deneyimini Nasıl Etkiler? Kahve ve Spor İlişkisi

Kahve Etkili Spor Deneyimini Nasıl Etkiler? Kahve ve Spor İlişkisi

Kahve, etkili spor deneyimini çok iyi bir şekilde etkiler. Spor öncesi içilen kahve yakılacak kalori miktarını olumlu etkilerken, spor sonrası içeceğiniz kahve ise veriminizi düşürecektir. Kahve ve spor ile ilgili bilmeniz gereken ayrıntılar şu şekildedir;

  • Kilonuza göre içmeniz gereken kahve miktarı, kilogram başına 4-6 mg şeklindedir.
  • Kahveyi günün belirli saatlerinde ve her gün aynı saatte tüketirseniz, kahvenin yaratacağı dehidrasyon oranı azalacaktır.
  • Kahvenizde şeker tüketmek yerine, sağlıklı lezzetlerle bütünleyebilirsiniz. Şeker ya da krema kullanmak yerine, badem sütü ya da tarçın ekleyerek kahvenizi tatlandırabilirsiniz.
  • Sporun etkili olması için tüketeceğiniz kahve çeşidi de son derece önemlidir. Örneğin spor öncesi sert kavrulmuş kahve çeşitlerinden tüketebilirsiniz. Örneğin Türk kahvesi ve filtre kahve bu kahve çeşitlerine örnek gösterilebilir.
kahve ve spor
kahve ve spor

Kahvenin ve Spor İlişkisinde Kahvenin Sağlığa Olan Faydaları

Kahve ve spor ilişkisinde, tüketeceğiniz doğru miktardaki kahve sağlığınıza pek çok olumlu etki bırakır. Kahvenin sizlere sunacağı faydaları aşağıda başlıklar halinde inceleyebilirsiniz.

Kahve, kan dolaşımını olumlu yönde etkiler

Daha etkili bir spor için kaslarınıza gidecek oksijen miktarını arttırmanız gerekir. Bu noktada kahve size yardımcı olacaktır. Yapılan pek çok araştırma sonucu, spor yapmadan 30 dakika öncesinde içilen 75-90 dakika boyunca kan dolaşımını hızlandırdığı gözlemlenmiştir. Buna ek olarak, kafein kas dokularını koruma konusunda son derece etkilidir. Bu durum, kahvenin kas spazmlarını da önlediğini öne koyar.

Kahve, daha fazla yağ yakmaya yardımcı olur

Kafeinde bulunan etken maddeler, metabolizmanızı arttırmanıza yardımcı olur. Buna bağlı olarak daha fazla kalori ve yağ yakmak mümkün olur. Kafein, aynı zamanda kanda bulunan adrenalin seviyesini de yükseltir. Sonrasında adrenalin, kandan yağ hücrelerine taşınarak yağ hücrelerini yakmak için sinyaller gönderir.

Kahve, dayanıklılığın artmasına destek sağlar

Antrenmanın sonlarına doğru enerjimiz tükenmeye ve yorulmaya başlarız. Kafein kullanımı ile birlikte dayanıklılık gücümüz artar ve bu da performansın daha verimli olmasını sağlar.

Reaksiyon hızını geliştirir

Kafein, merkezi sinir sistemini direkt olarak uyarır. Hafızaya pozitif etki sunduğu gibi motor hareketlerinde ve reaksiyon gelişiminde de etkisini gösterir. Özellikle takım sporlarında reaksiyon gelişimi son derece önemlidir.

Ağırlık kaldırmada performansı arttırır

Kafein, kalsiyum hareketlerini arttırarak kas kütlesinin artmasında büyük bir etkiye sahip olur. Bu durumda daha kolay ve daha az efor harcayarak ağırlık kaldırmanız mümkün hale gelir.

Ağrıları azaltmakta etkilidir

Yapılan araştırmalar, bir fincan kahvenin antrenmandan kaynaklı ağrıların giderildiğini ortaya koymuştur. Ağrılarınız azaldığında daha fazla antrenman yaparak iş gücünüzü arttırabilirsiniz.

Görüldüğü üzere kahve ve spor direk birbirine bağlı faktörlerdir. Kafein, spor yaparken veriminizi arttıracağı gibi en iyi şekilde de kalori yakmanızı destekleyecektir.

kahve ve spor
kahve ve spor

Spor Yaparken Kahve İçmek Hakkında Merak Edilenler

Spor yaparken kahve içmek hakkında merak ettiklerinizi aşağıda soru cevap şeklinde görüntüleyebilirsiniz;

  • Spor yaparken kahve tüketiminde dikkat edilmesi gereken detaylar
  • Spor yaparken kahve tüketeceğiniz zamanlarda dozaj kontrolü yapmalısınız. Çünkü aşırı miktarda alınan kafein huzursuzluk, asabiyet, titreme ve unutkanlık gibi olumsuz etkenlere yol açabilir.
  • Kahve, idrara çıkarma hususunda etkilidir. Bu nedenle sıvı kaybına yol açabilir. Bunu önlemek için kahve tüketimini belli dozda uygulamalı ve bol su tüketilmelidir.
  • Kahveye karşı tolerans kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Bazıları kahveyi çok rahat sindirirken, bazılarında zor tolere edilebilir. Kendinizi deneyerek uygun miktarda kahve tüketebilirsiniz.
  • Kahve, dengeli diyet ile kombine edilmelidir. Çünkü kahve spor yaparken tek başına kilo vermeye etken değildir.
  • Spor yaparken kahve nasıl ve ne zaman tüketilmeli?
  • Spordan önce kahve içmek, sporun verimliliğini arttırır. Genellikle spordan yarım saat önce tüketimi uygundur.
  • Spordan önce ya da spordan sonra içildiğinde kesinlikle kahveye krema eklenmemeli. Çünkü krema vücuttaki yağ oranını arttırırken, kalori yakımını düşürecektir.
  • Uzun süreli antrenman görevlerinde, antrenman esnasında kahve tüketmek enerjinizi yükseltir fakat düşük dozda kafein içermesine dikkat etmelisiniz.

Sizler de kahve ve spor dengesini korumak için, spor aktivitelerinizde kullanabileceğiniz kahve çeşitlerini sitemizden temin edebilirsiniz.

Kahveni Seç Modunu Yakala!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir