Kahvenin Faydaları

kahvenin faydaları

Günlük yaşamın stresi ve yoğun iş temposunda zinde kalabilmek için birçok insanın tercih ettiği kahvenin hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak birçok faydası vardır. Kahve, içeriğinde yer alan kafeinden dolayı farklı bir etkiye sahip bir içecek olmasının haricinde de sağlık bakımından son derece faydalıdır. Kahvenin faydaları konusunda en iyi şekilde verim alabilmek için istediğiniz kahve türünü tercih edebilirsiniz. Ancak dikkat edilmesi gereken husus kahveyi şekersiz içmek olacaktır.

Güne Enerjik Başlamanızı Sağlar

Her gün bir fincan kahve içip güne başlamak sizi bütün gün enerjik tutmaya yardımcı olacak kafein maddesi içeren bir içecektir. Bilindiği gibi kafeinin uyarıcı etkisi vardır. Bu da güne enerjik bir şekilde başlamanız için son derece önemlidir. Kahvenin içerisinde yer alan kafein, merkezi sinir sistemi üzerinde etkili olan psikoaktif bir madde şeklinde karşımıza çıkar. Kafein özellikle uykusuz olduğunuz günlerde sizi bütün gün zinde tutmaya destek olan adenozin seviyesini yükseltmeye yardımcı olur. Genel olarak vücut tarafından üretimi yapılan adenozin yeterli düzeyde uyumadığını zaman işlevini gerçekleştiremez. Diğer yandan kahveden alacağınız kafein adenozin ile aynı göreve sahiptir sizi zinde tutmaya yarar. Kahvenin faydaları arasında en çok zinde tutması dikkat çeker. Bunun nedeni de gün içinde yaşanan yoğunluk ve strestir.

Kahvenin Faydaları
Kahvenin Faydaları

Antioksidan Kaynağıdır

Kahve, antioksidan açısından da son derece yararlı zengin bir içecektir. Antioksidan, cildin kırışmasına engel olur ve hasarlı hücrelerin onarılmasında yardımcı bir maddedir. Günlük tüketimde mutlaka yer verilmesi gereken antioksidanlar genel olarak birçok meyve ve sebzede bulunur. Vücuda zarar verecek maddelerin atılması konusunda yardımcı olan antioksidanlar, değerli ve hücreleri koruyan bileşenlerdir. Kahve de bol miktarda antioksidan bulunduğu için vücutta yer alan toksinlerin atılmasında önemli bir role sahiptir. Saymakla bitmeyecek kahvenin faydaları arasında antioksidan özelliği olduğu için birçok kişi tarafından özellikle tüketilir. Tüketirken kalite ve tüketim sınırına dikkat edilmesi gerekir.

Kalp Hastalıklarını Engeller

Birçok yapılan araştırma gösteriyor ki, her gün 5 fincana kadar tüketilen kahvenin kalp hastalıklarına neden olduğu veya kalbe bir zarar verdiği gibi bir durum söz konusu değildir. Uzmanlara göre her gün 2 ile 4 fincan kahve içmek, kalp ve kalple alakalı hastalıklara yakalanma riskini ve buna bağlı ölümleri azaltır. Fakat, kahvenin yanında sigara kullanıldığı zaman, kahvenin faydaları anında ortadan kalkar. Aynı zamanda sigara, kahvenin engellemiş olduğu bütün riskleri de tekrar arttırır.

Kansere Karşı Koruyucudur

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan birçok araştırma sonucunda kahvenin, kanserle savaşma konusunda çok faydalı bir içecek olduğu kanıtlanmıştır. Kanser türleri arasında meme ve akciğer kanserine iyi geldiği tespit edilen kahve, kanser hastalığına yakalanma gibi bir riski de büyük ölçüde azaltır. Aynı zamanda her gün bir ya da 2 bardak latte tüketen kişiler, cilt kanserine neden olan hücrelerin ortaya çıkmasına engel olur. Kahve tüketimi doğru ve dozunda yapıldığı sürece insan sağlığı açısından son derece faydalıdır. Her gün tüketilmesi gereken bir içecektir.

Kilo Vermeye Yardımcıdır

Kahvenin faydaları arasında zayıflatma etkisi de vardır. Özellikle kilo verme sürecinde tercih edilen ve destek olan bir içecektir. Bu, özellikle metabolizmanın hızlı bir şekilde çalışmasını sağlayıp yağ yakımını hızlandırmasından kaynaklanır. Kahve, vücutta bulunan yağları parçalar ve serbest yağ asitlerinin enerji üretmesi için aktif hale gelmesini sağlar. Aynı zamanda, tek başına tüketildiği zaman hiç kalori içermez. Bu özelliklerinden dolayı, sağlıklı kişiler tarafından diyet desteklemeye yardımcı olması ve zayıflamayı hızlandırmak için her gün iki fincan sade kahve tüketilebilir.

Türk Kahvesinin Faydaları

Ülkemizde yetişmeyen fakat özel pişirme tekniği ile Türkiye’den bütün dünyaya yayılmış olan Türk kahvesi, hem sağlıklı hem de lezzetli olmasıyla son derece popülerdir. Diğer kahve çeşitlerinde olduğu gibi filtreleme ya da süzme gibi herhangi bir işlem olmadan hazırlanan Türk kahvesi faydaları diğer kahveleri geride bırakır. Özellikle filtre kahve türündekiler  filtreleme esnasında bazı bileşenlerini yitirdiğinden dolayı Türk kahvesinin sunmuş olduğu yararlara denk gelmez. Çözünme özelliği olan kahveler ise farklı fabrikasyon işlemlerinden geçtiklerinden dolayı Türk kahvesinin kalitesi ve doğallığı bakımından geride kalır. Hergün 1-2 fincan Türk kahvesi tüketmek, özel sağlık problemleri olmayan ve ilaç içmeyen kişiler için son derece faydalıdır.

Kahvenin Faydaları Gibi Zararları Da Var Mı?

Kahve en sağlıklı içeceklerden biri olmasına rağmen, kronik hastalıkları olan ya da düzenli bir şekilde ilaç kullanan kişiler için, fazla tüketim yapıldığı zaman biraz zararlı olabilir. Özellikle tansiyon, kalp hastalığı ve ritim bozukluğu olan kişilerde, kahve tüketimi çarpıntıya neden olduğu için çok fazla tüketilmez. Sağlıklı kişilerde de gereğinden fazla kahve tüketmek benzer etkileri ortaya çıkarabilir. Tansiyon hastalığı olan kişilerde kahve tüketimi kan basıncının yükselmesine neden olabilir. Kahve tüketiminde sınırı aşmamak çok önemlidir; hergün 2-3 fincandan fazla kahve tüketimi doğurganlık, 5 fincan üzeri ise kemik erimesini tetikleyici olabilir. Aynı zamanda, aşırı kahve tüketimi kahvenin faydaları üzerinde olumsuz etki gösterip, uyku bozuklukları sinir ve hassasiyete neden açabilir. Anemi gibi sorunu olanlarda kahve demir emilimini azalttığı için rahatsızlığın ilerlemesine neden olabilir.

Çok Kahve İçmek Kimlere Tavsiye Edilmez?

Çok çay kahve içmenin zararları eski yıllara kıyasla günümüzde daha fazla dikkat edilen bir konu olarak karşımıza çıkar. Hiçbir sağlık problemleri olmayan kişilerin bile tüketim oranına dikkat etmesi tavsiye edilirken, bazı hastalıkları olan kişilerinde mümkün olduğunca bu içecekten uzak durması tavsiye edilir. Özellikle bu kişiler günde bir tane olsa dahi kahve tüketmemeye dikkat etmelidir. Bunun haricinde güvenle kaliteli kahve çeşitlerini tüketebilir.

Kahveni Seç Modunu Yakala!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir