Moka Pot Nedir?

Moka Pot

Başta İtalya gelmek üzere Avrupa ve Güney Amerika’ da herkesin evinde pratik bir şekilde kahve yapıp tüketmesi için alüminyum cezveler tercih edilir. Bu alüminyum cezvelere moka pot adı verilir. Görüntüsü yıllar içinde değişiklik gösterse de son olarak akıllarda kalan en önemli moka pot markalarından biri, 1933 senesinde İtalya’da mucit Luigi de Ponti tarafından Alfonso Bialetti için üretimi yapılmış olan Bialetti markasıdır. Bialetti markasının üzerinde çoğu kişinin de hatırlayacağı gibi bıyıklı bir adamın elini havaya kaldırmış görseli yer alır. Bialetti moka pot çeşitleri dünyanın her yerinde yaygın bir şekilde kullanılır. Artık klasikleşmiş bir tasarım haline gelen bu model daha sonraki yıllarda da çoğu marka için örnek olmuştur.

Moka Pot
Moka Pot

Moka Potta Kahve Nasıl Yapılır?

Moka Pot’ta iyi bir kahve hazırlamak için birkaç bazı küçük detaylara dikkat edilmesi gerekir. Öğütmenin ne kadar ince olacağı özellikle çok önemlidir. Bir espresso gibi ince olmamalı ama ona yakın bir incelikte kahve öğütmek işinize yarayacaktır. Bir öğütücü 1-15 arasında öğütüyorsa 1 ve 2 en ince öğütme olarak kabul edilir ve espresso için tercih edilir. Moka Pot için de 2 ya da 3 kalınlık kullanmanız yeterli olacaktır. Kahveyi silme olarak hiçbir baskı uygulanmadan, filtre haznesini doldurduktan sonra, alt hazneye de emniyet supabı seviyesinde su koyduktan sonra, açık ve tam kısılmış ateşin orta noktasında bir ısıda kahveyi hazırlayabilirsiniz. Moka Pot’ta hazırlanmış bir kahvede espresso tarzında bir krema söz konusu değildir. Kremalı bir espresso istiyorsanız bunun için Brikka modelini tercih etmeniz tavsiye edilir.

Moka Pot Özellikleri

Moka pot, evinizde pratik ve hızlı bir şekilde kahve yapmak için tercih edilen alüminyum cezvelerdir. Elektronik bir ürün değildir, ocak üzerinde kullanıma göre üretilmiştir.  Genel olarak üç bölmesi bulunur. Bunlar: su haznesi, kahve sepeti ve demlenmiş kahvenin toplanması için üst bir haznedir. Moka pot, basınç kullanıp suyu kahve telvesinden geçirdikten sonra çok zengin aromalı bir kahve elde etmenizi sağlar. Moka pot ile genel olarak espressoya benzer bir kahve deneyebilirsiniz. Ancak, espresso makinesindeki yüksek basınçla kıyaslandığında daha düşük basınca sahiptir, bu nedenle “moka pot kahvesi” şeklinde bilinir. Tercih edilen kahve türü genel olarak koyu kavrulmuş ve yoğun aromaya sahip kahvelerdir.

Moka Pot Temizliği Nasıl Yapılır?

Moka pot genel olarak alüminyum malzemeden üretilir. Bu malzeme kullanılarak üretilen kahve demleme ekipmanları kesinlikle klasik deterjan ya da sabun gibi malzemelerle temizlenmemelidir. Bu ekipmanları yalnızca sıcak su ile elinizle çalkalayıp ya da ovarak temizlemeniz gerekir. Bunları yapmadığınız takdirde alüminyum malzeme tepkimeye girer ve sağlık üzerinde olumsuzluk yaratacak bir malzeme halini alır. Moka pot cezvesini kullandıktan hemen sonra yıkamanız içinde kahvenin kurumasını ve leke yapmasını engeller. Cezve sıcakken soğuk su altında tutabilirsiniz. Yine Moka pot cezvesini parçalara ayırarak yıkamanız işinizi kolaylaştırır. Alüminyum döküm malzemeden üretilmiş olan cezvenizi yalnızca ılık suda durulayıp temizlemek yeterli olacaktır. Yıkamış olduğunuz parçaları kuruladıktan sonra bir sonraki kullanıma kadar dolabınıza kaldırabilirsiniz.

Moka Pot İle Çay Yapılır Mı?

Moka potta çay da yapmak mümkündür. Çay yaprakları orta hazneye konur ve kahveyle aynı şekilde demlenir. Ancak, kahve telvesi kalıntısı varsa çayın tadını olumsuz etkiler, bu nedenle ayrı bir moka pot kullanabilir ya da kullanmadan önce iyi bir şekilde temizleyebilirsiniz.

Moka Pot Tadı Nasıl?

Moka pot ile yapılmış bir kahve, espresso ile benzeri bir tada sahiptir. Yoğun, sert ve aromatik bir kahve ortaya çıkar. Ancak espresso kadar krema oluşmaz ve daha az basınca sahiptir. Moka pot ile yapılmış bir kahvenin tadının güzelliği, tercih edilen kahve çekirdeklerinin türü, kavurma düzeyi, öğütmenin kalınlığı ile su miktarına göre değişiklik gösterir. Moka pot çeşitleri 1 cup’tan 10 cup’a kadar değişiklik gösteren geniş bir boyut ve performans seçeneğine sahiptir. Genelde kalabalık bir aileyseniz veya kalabalık bir aileye moka pot satın almayı düşünürseniz, en az 4 cup ve üstü olacak şekilde moka pot tercih etmeniz tavsiye edilir. Geçmiş yıllardan günümüze kadar kahve konusunda popülerliğini kaybetmeyen bir üründür. Moka Pot temizliği hakkında bilgi almak için de sitemizi inceleyebilirsiniz.

Kahveni Seç Modunu Yakala!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir