Kafeinsiz Türk Kahvesi Nedir?

Kafeinsiz Türk Kahvesi

Ülkemizdeki tüketicilere baktığımız zaman en çok Türk kahvesi tercih edildiğini söyleyebiliriz. Asırlardan bu yana önemli gelenekler arasında yer alan Türk kahvesi , her  öğünde tercih edilen ve kültürümüzün bir parçası haline gelen bir içecektir. Genel olarak bu kadar çok tüketilip sevilmesine rağmen kahve, bütün bir kesiminde hayatında yer almaz. Farklı sağlık problemlerinden dolayı hiç tercih etmeyen ya da daha sonra kafeine karşı yaşanan bu duyarlılıktan dolayı bu güzel içeceği tüketmesine engel olan birçok insan mevcuttur. İşte kafeinsiz Türk kahvesi tam olarak böyle durumlarda devreye girer. Hem bu gelenekten mahrum kalmak istemeyenler hem de bu konuda hassas olanlar kafeinsiz Türk kahvesini güvenle tüketebilirler.

Kafeinsiz Türk Kahvesi
Kafeinsiz Türk Kahvesi

Kafeinsiz Türk kahvesi Ne İşe Yarar?

Normal kahveler gibi kafein içermeyen kahve de bazı mineral ve vitaminleri önemli ölçüde vücuda girmesini sağlar. Kasların çalışması Konusunda önemli bir yere sahip olan potasyum minerali için son derece ideal olan kafeinsiz Türk kahvesi, aynı zamanda kortizol seviyesi ve bilişsel fonksiyonlara iyi gelen magnezyum minerali de içeren bir içecektir. Buna bağlı olarak kafeinsiz kahvenin en az normal bir kahve gibi faydaları olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra yapılan bir çalışmalarda; kafeinden arındırılan kahvenin reflü, mide ekşimesi ve diğer şikayetlerde azalmaya neden olduğu, normal kahveye göre midede daha az asit yaptığı görülmüştür. Bu fa kafeine karşı duyarlılığı olan kişilerin kafeinsiz kahve tüketerek kahvenin bütün faydalarından kolaylıkla yararlanabileceğini gösterir.

Kafeinsiz Türk Kahvesi Nedir?

Ham maddesi kafein olan kahvelerin nasıl kafeinsiz bir duruma getirildiği birçok kişi tarafından merak edilir. Esasında decaf olarak da bilinen kahvenin bu çeşidi, tam anlamıyla kafeinsiz değildir. İçerik olarak farklıdır. Yaklaşık %97 oranında kafein oranı azaltılmış olan çekirdeklerden üretildiğinden dolayı kafeinsiz olarak adlandırılır. Buna bağlı olarak da diğer bütün çeşitlerinde olduğu gibi bu çekirdeklerden elde edilen decaf yani kafeinsiz Türk kahvesi  tüketilebilecek en az kafeine sahip kahveler arasında yer alır.

Kafeinsiz Türk Kahvesi Üretimi Nasıldır?

Kahve çekirdeklerinin kafeinden arındırılması işlemi birçok değişik şekilde yapılabilir. Genel olarak su, karbondioksit veya organik çözücülerin kullanımı ile elde edilir. Kafeinsiz Türk kahvesi üretiminde tercih edilen yöntemlerden biri Swiss Water yöntemidir. Bu yöntem, çekirdeklerde bulunan kafeinin herhangi bir katkı maddesine ihtiyaç duyulmadan ayrıştırma tekniğidir. İlk keşfi 1980’de İsviçre’de olmuştur. Bunun için yalnızca karbon ve su filtresi tercih edilir ve genel olarak kullanılan hiç bir yöntemde farklı olarak kimyasal işlem söz konusu değildir.

İlk önce, yeşil kahve çekirdekleri sıcak suyun içine koyulur ve bir süre bekletilir. Bu işlemle kafeinle beraber çekirdeğin diğer bütün bileşenleri suda birbirine karışır. Daha sonra bu çekirdekler suyun içinden alınarak, atılır. Geriye kalan su ile yeşil kahve ekstratıdır.

Sonraki aşamada elde edilen bu su, karbon filtresinden geçirilir. Karbon filtresi, sadece kafeini tutar ve kalan bileşenlerin ayrılmasını sağlar. En son aşama olarak, karbon filtresinden geçirilmiş olan Yeşil Kahve Ekstraktı içine az miktarda  yeşil kahve çekirdeği eklenir. Bu kısımda suda yer almayan ama çekirdeklerde var olan kafeindir. Çekirdeklerdeki tüm bileşenler aynı şekilde dururken, yalnızca kafein çekirdekten dışarı çıkmış olur. Bunların yapılması için kahve çekirdeklerinin yeşil olması yani henüz kavrulmamış olması gerekir. Tüm bu işlemlerden sonra tüm kahve çekirdekleri kafeinsizdir ve bu şekilde kavrulur. Kafeinsiz Türk kahvesi bu şekilde elde edilir.

Kafeinsiz Türk Kahvesinin Faydaları

  • Beyin ilk sırada yer almak üzere vücuda enerji verir. Yaşlanma karşıtı bir üründür.
  • Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıklarda iyileştirici etkisi vardır.
  • Potasyum içeriğinden dolayı kan basıncını düzenler ve kalp sorunlarını engeller.
  • Kolesterolün düşürülmesi için önemli bir role sahiptir.
  • Romatizma, şeker hastalığı ve eklem iltihabı gibi hastalıkların engellenmesinde faydalıdır.
  • İçeriğinde yer alan B3 vitamin ile vücuttan toksik maddelerin atılmasına konusunda destek olur.
  • Uyku problemi olanlarda ve sinir hastalığı olanlarda etkilidir.
  • İçeriğinde yer alan fosfor sayesinde hafızayı güçlendirir.
  • Mutluluk vericidir.
  • İçerisinde yer alan B2 vitamin ile kanser, baş ağrısı ve göz hastalıklarını engeller. Sivilce gibi sorunlarda etkilidir ve bağışıklığı güçlendirir.
  • Demir vitamini olduğu için kan hücrelerini yeniler ve kan dolaşım sistemi üzerinde etkilidir.
  • İçindeki kalsiyum ile diş ve kemik sağlığını destekler ve yüksek tansiyona engel olur.

Kafeinsiz Türk Kahvesinin Bir Zararı Var Mı?

Her içecekte olduğu gibi kafeinsiz Türk kahvesi de çok fazla tüketilmediğinde herhangi bir zararı olmaz. Genel olarak herkese günde 1-2 fincan Türk kahvesi içmesi tavsiye edilir. Bazı hastalıkları olanlar özellikle Kalp ve sinir hastalığı olan kişilerde, kafein hassasiyeti vardır . Bu kişilerin klasik Türk kahvesi içmesine izin verilmezken, kafeinsiz Türk kahvesi içmeleri tavsiye edilir. Kafeinsiz Türk kahvesi üretim sürecinde bazı kimyasal aşamalar söz konusudur. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda bazı durumlarda kahvenin sağlıksız bir duruma geldiği söylenebilir. Bundan dolayı kafeinsiz Türk kahvesi içerken nasıl üretildiğine özellikle dikkat edilmesi gerekir.

Kafeinsiz Türk Kahvesi Nerede Satılır?

Kafeinsiz Türk kahvesi kolay bulunur. Özellikle online satış yapan sitelerin bir çoğunda mevcuttur. Eğer internetten satın almak istemezseniz zincir kahve dükkanları, özel kahve markaları ya da küresel markalar tarafından üretilen kafeinsiz kahveleri de tercih edebilirsiniz. Kahve, dünyada en fazla tercih edilen içeceklerinden biridir. Çoğu insan kahve içmekten hoşlanır, ancak kişisel tercihler veya sağlık sebeplerinden dolayı kafein alımından uzak durmak isterler. Bu kafeinsiz hayatı benimseyen insanlar için harika bir alternatiftir. İçindeki kafein çıkarılmış olması haricinde, kafeinsiz kahve de normal kahveyle aynı tada sahiptir.

Kahveni Seç Modunu Yakala!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir