Dünya Kahve Günü

Dünya Kahve Günü

Hem lezzeti hem de korkusuyla herkesin sevdiği ve tükettiği kahve için de kutlanan bir gün vardır. Dünyada bilindiği gibi bütün güzel şeylerin bir günü vardır. Kahve de çeşitleriyle bunlar arasında yer alır. Her sene kutlanmaya devam eden Dünya Kahve Günü kahvenin barındırdığı güzel lezzeti ve kokuyu hatırlamak ve birbirinden farklı kahveleri içmek için çok iyi bir fırsat olarak karşımıza çıkar. Uluslararası önem verilen ve kutlanan bu günün detayları birçok kişi tarafından merak edilir. Her yönüyle farklı olan bu özel günün detaylarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

 

Dünya Kahve Gününün Tarihi

Dünya Kahve Günü
Dünya Kahve Günü

Konuşulması ilk defa 2014 senesinde olan Dünya Kahve Uluslararası Kahve Örgütü tarafından kararlaştırılmış ve Expo 2015’ in önemli bir parçası olarak kabul edilmiştir. O günden beri de her yıl düzenli olarak kutlanmaya devam etmiştir. Dünya Kahve Günü eski yıllarda 29 Eylül ile 1 Ekim arasında kutlanırken, daha sonra resmi bir tarih belirlenmiştir. Dünya Kahve Günü tarihi 1 Ekim olarak kabul edilmiştir. Kahve özel bir içecek olmasının yanı sıra tarihi ve kültürü de son derece önemli olan bir içecektir. İnsanları bilgilendirmek için de bu özel gün kararlaştırılmıştır. Özellikle son yıllarda gündeme gelen kahve yetiştiriciliği yapan kişilerin çalışma şartları konusuna dikkat çekmek için de bu özel gün vardır. Amaç bir farkındalık yaratmaktır. 1 Ekim’de bütün gün kahvenin yapılış şekilleri, çeşitleri, kahve ekipmanları, ticareti, kahve çekirdeğini üretimi gibi farklı konularda etkinlikler düzenlenir. Kahve severler bu birgün içinde merak ettiği her şeyi detayları ile öğrenir.

Dünya Kahve Gününde Neler Yapılır?

Dünya Kahve Günü bütün ülkelerde ilgi gören özel bir gündür. Uluslararası Kahve Örgütü üyeliği bulunan 78 ülke vardır. Bu ülkeler 29 Eylül -1 Ekim arasında farklı günlerde farklı etkinlikler düzenlerler. Bu aralık Dünya Kahve Günü olarak kabul edilir. Kahve içmeyi sevenlerin akın ettiği bu günde daha önce tadılmamış olan özel kahveler tüketilir ve yeni lezzetler keşfetmenin heyecanı yaşanır. Özetle bu içeceği sevenlerin doyduğu birgün olduğu söylenebilir.

Bilindiği gibi ülkemizde de kahve tüketimi oldukça fazladır. ICO yani Uluslararası Kahve Örgütü üyeliği olan 78 ülke arasında Türkiye yer almaz. Buna rağmen 29 Eylül’de başlayan ve 1 Ekim’e kadar devam eden organizasyonlar farklı şehirlerde kahveseverler için sunulur. Hem birbirinden farklı kahveler tadılır hem de organizasyonlara katılarak eğlenme imkanı sunulur.

Dünya Kahve Günü Ne Zaman Kutlanır?

Her sene birbirinden özel etkinliklerin yapıldığı Dünya Kahve Günü 1 Ekim’de kutlanır.

Bilindiği gibi dünyanın bütün şehirlerine kahvenin yayılması Etiyopya’ dan olmuştur. Özellikle kahve için dünyada böyle bir gün belirlenmesi bu içeceğin ne kadar özel ve keyifli olduğu da ortaya çıkarmıştır.

Uluslararası Kahve Günü olarak adlandırılan bu özel günde, birbirinden değişik aroma seçenekleri olan kahve çeşitlerini deneyebilirsiniz. Türkiye her ne kadar ICO’ ya kayıtlı olmasa da Dünya Kahve Gününü kutlayan ülkelerden biridir. Özellikle her sene İstanbul’da kahve festivali olarak adlandırılan birbirinden farklı etkinlikler yapılır. Özellikle kahve sevenleri bir araya getiren bu organizasyonlarda birbirinden yetenekli kahvecilerde keşfedilir.

Dünya Kahve Gününün Kutlanma Amacı Nedir?

Dünya Kahve Günü kutlama amacı ilk olarak kahvenin tarihinin kahve severlere anlatılması ve bu kültürün hatırlatılmasıdır. Kahve bilindiği üzere kendine çoğu kültürde yer edinen ve dünyanın çoğu yerinde farklı ritüellerin yapıldığı bir içecektir. Bunun haricinde ekonomik, kültürel ve ticaret açısından da önemli bir role sahiptir.

Dünya Kahve Günü, kahve sektörünün farklı özelliklerinin ön plana çıkarılmasının haricinde, aynı zamanda farklı konularda farkındalık uyandırmak için de yapılır. Özellikle yetiştiriciliğin önemi ve çevre faktörleri vurgulanır. Bu şekilde, hem adaletli hem de sürdürülmesi mümkün olan bir kahve endüstrisi ortaya çıkacaktır. Kahve tercih eden kişiler için Dünya Kahve Günü kapsamında özel kampanya, farklı kahvelerin tadımı ve etkinlikler sunulur. Aynı zamanda kahve konusunda bilgi verme faaliyetleri ve indirimlerde düzenlenir. Her sene hazırlık yapılan ve değişik bir konsept ile sevenlerinin karşısına çıkan bu özel günde bütün kahve dünyası bir araya gelir ve insanları kahve tarihi ve içeriği hakkında daha fazla bilgilendirmek ilk amaçtır.

Kahvenin Faydaları Nelerdir?

  • Her gün bir fincan kahve tüketmek güne zinde başlamanızı sağlar. Kahvede uyarıcı madde olduğu için güne enerjik başlamak kaçınılmazdır.
  • Yapılan araştırmalara göre her gün kahve içmek bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu da birçok hastalığa engel olur.
  • Antioksidan içerir ve bu şekilde cildin kırışmasını engeller. Aynı zamanda vücuttaki hasarlı hücrelerin onarılmasında da önemli bir role sahiptir.
  • Her sabah kahve içmek Parkinson hastalığı riskini azaltır. Kahve tüketen kişilerin bu hastalığa yakalanma riski çok düşüktür.
  • Alzheimer hastalığını engeller.
  • Metabolizmayı hızlandırıcı özelliğinden dolayı zayıflamak isteyen kişiler için son derece önemlidir. Özellikle diyet yapanların her gün tüketmesi yağ yakıcı olduğu için tavsiye edilir.

Dünya Kahve Günü Mesajları

Kahvenin her yudumunda bir sıcaklık, sevgi ve kimsenin bilmediği bir öykü vardır. Dünya Kahve Gününüz kutlu olsun!

Sıcak ortamların ortağı, güne başlamanın en güzel yanı, yalnızlığa iyi gelen kahve. Dünya Kahve Günü kutlu olsun!

Kalbi ısıtan kahve büyüsüyle bizi uyanık tutmak için değil kalbimizde bir sıcaklık yaratmak içinde vardır. Dünya Kahve Gününüzü kutluyor, mutlu kahve günleri diliyorum!

Çok kötü geçirdiğiniz bir günde dahi, bir kahve içerek içinizi ısıtabilir, güzel vakit geçirebilirsiniz. Dünya Kahve Gününüz kutlu olsun!

Siz de günün ve akın tadını çıkarmak istiyorsanız mutlaka kahvenizi yudumlamayı unutmayın. Dünya Kahve Gününde buluşalım!

Kahveni Seç Modunu Yakala!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir