Profesyonel eğitim verilerek kahve konusunda teorik bilgilerin paylaşılarak, kahve tariflerinin birebir uygulama halinde gösterildiği eğitimlere barista nedir ” eğitimi adı verilir. Bu eğitimler yaklaşık olarak 1 hafta civarı sürer. Katılım sağlayan kişiler eğer eğitimi başarı ile bitirirse baristalik sertifikası almaya hak kazanır. Bu işi yapmak isteyen kişiler için bu sertifika ve alınan eğitimler son derece önemlidir. İş bulma sürecinde çok etkili olurlar.
Editörün tavsiyeleri
Barista Nedir, Barista Ne Demek?
Birbirinden farklı profesyonel kahve ekipmanları ile yapılan kahvelerin hazırlanması ve sunumunun kahve dükkanlarında yapan kişilere barista adı verilir. Barista kökeni İtalyanca olan bir kelimedir. Yine bu dile göre barista demek, içki servisi yapan kişi yani barmen demektir. Aynı zamanda barista kelimesi dünya genelinde de birçok kahve çeşidini hazırlayıp satışını yapan kişi demektir. Baristalar her türlü kahvenin hazırlanması, sunumu, servis edilişi gibi konularda önceden profesyonel bir eğitim alırlar. Aynı zamanda kahvelerin pişirilme şekli, demlenmesi, kahvelerin sunum için süslenmesi ve süt köpürtme gibi konularda becerileri vardır.
Müşteriler sipariş verdikten sonra kahveleri talep edildiği şekilde hazırlarlar ve servis ederler. Aynı zamanda çalışmış oldukları işletmenin düzenli ve temiz olması gibi konularda da görevleri vardır. Öncelikle amaç müşteri memnuniyeti sağlamak ve misafirlere en iyi denetimi sunmaktır. Baristalar genel olarak cafeler, birbirinden farklı işletmeler ile kahve dükkanlarında görev yaparlar.
Barista Olabilmek İçin Neler Yapmak Gerekir?
Barista mesleğini yapabilmek için özel olarak bir resmi eğitim alınmasına gerek duyulmaz. Kahve hazırlama ve sunma, müşteri memnuniyeti ve kalite kontrol gibi şeyler bu meslek için yeterli olacaktır. Yine bu mesleği yapmak isteyenlerin mutlaka kahve hakkında ve kahve çeşitleri hakkında detaylı bilgiye sahip olması istenir. Her kahvenin pişirilme, kavrulma ya da öğütme gibi özellikleri farklıdır. Bunları öğrenerek en doğru demleme tekniği yapılabilir.
Barista olmak isteyen kişiler bu konuda kurslara katılabilir, kitaplar okuyabilir ya da bu işin uzmanı olanlardan eğitim alabilirler. Kafe zincirleri, kahve satılan dükkanlar, özel işletmeler de çalışıp deneyim sahibi olmak bu konuda işinize yarayacaktır. Bunların hepsinin öğrenmek barista olmak konusunda önünüzü açan şeyler olacaktır. Bu işte pratiklik kazanıp, müşterilere servis yapmak ve çeşitli kahve makinalarını kullanmak iyi bir barista olmak için gerekli şeylerdir.
Gıda güvenliği, temel hijyen de barista olabilmek için son derece önemlidir. Temizlik her sektörde olduğu gibi bu sektörde de önemlidir. Bu işi yapanlar hijyen kurallarına uyarak kahveler hazırlamalıdır. Bunun için verilen eğitimler ve kurslara katılarak baristalar kendilerini geliştirebilir ve gerekli sertifikaları alabilirler. Kurslarda genel olarak kahve demleme teknikleri, müşterilere servis, Latte sanatı gibi konularda eğitim verilir. Bütün meselelerde gelişim çok önemlidir. Dünyada genel olarak barista yarışmaları düzenlenir. Bu yarışmalara katılanlar yeni tarifler öğrenebilir. Aynı zamanda trendler takip edilerek birçok yeni kahve keşfedilebilir ve bu şekilde müşterilere daha iyi hizmet verilebilir.
Barista Olmak İçin Kimler Uygundur?
Barista nedir sorusunun yanıtını verdikten sonra barista olmak isteyen kişilerin sahip olması gereken bazı özellikler şu şekildedir;
- Bütün kahve çeşitlerinin pişirilmesi konusunda teknik bilgi sahibi olmak
- Kahve ekipmanlarını profesyonel olarak kullanmayı bilmek
- Kahve hazırlığı ve sunumu konusunda bilgi sahibi olmak
- Kahve çeşitleri ve çekirdeklerinin pişirilmesi konusunda bilgili olmak
- Uzun çalışma saatlerine karşı enerjik olmak ve ayakta kalabilmek
- Zamanı iyi yönetmek
- Titiz olmak ve hijyen kurallarına uygun bir şekilde çalışmak
Barista Olmak için Hangi Eğitimler Gereklidir?
Baristalik mesleğini yapabilmek ve bu konuda başarılı olmak için Yiyecek içecek İşletmeciliği Bölümü, Gastronomi, Aşçılık ve Mutfak Sanatları gibi bölümlerden mezun olmak gerekir. Yine de bir barista olmak isterseniz bu bölümleri bitirmiş olmanız şartı aranmaz. Üniversite de okumayan ya da herhangi bir bölümü bitirmiş olan kişilerinde barista olma imkanı vardır. Barista eğitim kurslarına katılarak gereken sertifikayı alıp ya da tecrübe edinerek baristalık mesleğini yapmak mümkündür. Birçok işletmede barista pozisyonunda bu eğitimleri alarak çalışılabilir.
Editörün tavsiyeleri
Barista Sertifikası Nedir?
Barista Sertifikası, Barista Eğitimine katılıp daha sonra bu eğitimi başarıyla tamamlayan kişilere, bu meslekte ki yetkinliğini kanıtlaması açısından verilen bir belgedir. Barista Sertifikası, kişinin baristalık konusunda yeterli bilgiye sahip olduğunu ve baristalık mesleğini yapması konusunda herhangi bir engel bulunmadığını gösterir. Barista Sertifikası, kişinin barista pozisyonunda açılan iş ilanlarına başvuru yaptığı zaman diğer adaylara kıyasla birçok avantaja sahip olmasına yardımcı olur.
Barista Giyimi Nasıl Olmalıdır?
Her meslekte olduğu gibi Barista mesleğini yapanların da kıyafet tüzüğü şapka/bone, eldiven, eldiven gibi hem özel hem de hijyen kurallarına uygun ürünlerin kullanılmasını gerektirir. Bunların haricinde barista olarak görev yapan kişiler genel olarak rahat günlük kıyafetler giyinebilir. Diğer yandan kıyafetler görev yapılan işletmeye göre değişiklik gösterir. Bazı işletmelerde baristaların bir örnek ve özel üniformalar giydiğini görebilirsiniz. Bunlar genellikle zorunlu tutulur. Önem verilen ve son yılların dikkat çeken mesleklerinden biridir.