Espresso Ristretto Ve Lungo Arasındaki Farklar

Espresso Ristretto Ve Lungo Arasındaki Farklar

Expresso ristretto, lungo hepsi aynı oranda kahve kullanılarak yapılır. Birbirlerinin arasında farklar ise kahveler hazırlanırken kullanılan su oranıdır.  Expresso yapılırken kullanılan su oranının yarısına kadar su kullanılarak ristretto  elde edilir. Espresso kahve de kullanılan su oranı iki katına çıkarılarak, lungo kahve elde edilir.

Ristretto  ve lungo aslında bir çeşit espresso kahvedir.  İnce öğütülmüş kahve espresso demleme yöntemi ile yapılır. Fakat içine konulan su oranı değiştiğinden demleme süreleri de farklıdır. Espresso aslında bir kahve çeşidi değil bir demleme yöntemi olarak ortaya çıkmıştır.  Bu yöntemle espresso makinesinde demlenen kahveye espresso denir.

Bu içeceklerin tamamı bir espresso makinesi ile hazırlanır ve aynı malzemeler kullanılır.  Fakat hacim güç ve ağırlık bakımından birbirlerinden farklıdır. Epresso, ristretto, lungo  içeceklerinin tatları da birbirinden değişiktir.

Espresso
Espresso

Espresso Ristretto ve  Lungo Nedir?

Espresso küçük çekimlerle servisi yapılan tam aromalı ve konsantre bir kahve şeklidir.  Mocha, Latte, Americano, cappuccino gibi pek çok kahvenin temel içeriğini oluşturur. Espresso temelde bir kahve yapma yöntemi olup basınçlı sıcak suyun bir ekstra su makinesi sayesinde ince örtülmüş kahve telvesinden geçirilmesi ile elde edilir. Ristretto  daha yoğun ve lezzetli bir vuruşa sahipken, lungo daha zayıf ve daha yumuşak bir vuruşa sahiptir.  Espresso ise güçlü ve cesur bir vuruşa sahiptir.

Ristretto  oldukça konsantre bir espresso kahve çeşididir. Espresso ile aynı ölçülmüş kahve kullanılır ancak yarısı kadar su ilave edilir.  Suyun daha az oranda olması kahve telvesinin daha az su ile doyması anlamına gelir.  Bu durumda daha düşük kafein miktarına sahip, fakat daha tatlı ve zengin bir kahvedir

Lungo ise normalden daha fazla su ile yapılan bir espressodur. Bu sebeple uzun anlamına gelen lungo kelimesi kullanılır. Bu da espressodan daha uzun sürede çekilmesi anlamına gelir. Lungo aslında espresso makinesi kullanılarak kahve yapmanın farklı bir yöntemidir. Lungoyu yaparken espressoda kullanılan normal su oranın iki katı daha fazla su ilave edilir.

Expresso Ristretto  Lungo Arasındaki Benzerlikler Nelerdir?

Espresso, ristretto,  lungo çekimlerinin tamamı ince öğütülmüş olan ve sıkıştırılmış kahve çekirdeğinden, yüksek basınçlı su geçirilerek elde edilir.  Ristretto ve lungo iki tür ekspresso kahve çeşididir.  Kullanılan kahve oranı aynıdır basınç bu içeceklerin üzerinde görülen bir tabakası oluşturur. Aralarındaki fark ise içildikten sonra anlaşılabilir. Expresso öğütülmüş kahve çekirdeklerinden basınçlı bir şekilde su geçirilerek yapılan kahve çeşididir. Ristretto ise yüksek konsantre bir espresso kahve iken lungo normalden daha fazla su ilave edilerek elde edilen bir espresodur. Bu içeceklerin diğerlerinden ayıran en önemli özellik kahve ve su miktarı ya da başka bir deyişle sabit oranda kahve içinden akan basınç da su oranıdır.

Su, kafeinin kahve yağlarını aroma ve tatlarını çözen çözücüdür. Kahve telvesi ise ne kadar çok sıcak su ile temas ederse kahve çözünenleri o kadar fazla olur.  Bu sebeple ekspresso ristretto  sadece hacim ve ağırlık bakımından değil aynı zamanda doku  ve kafein içeriği bakımından da farklılık gösteren içeceklerdir. Expresso ve lungo arasında diğer fark ise çekirdeklerin kullanım şeklidir.  Ristretto  exspresso’ya göre daha az çekirdek kullanırken, lungo daha fazla çekirdek kullanır. Sonuç olarak espresso ristretto ve lungo arasında seçim yaparken damak tadınıza göre karar vermelisiniz.  Yoğun bir tada sahip bir kahve tercih ediyorsanız, expresso  veya ristretto daha hafif bir içecek tercih ediyorsanız, lunga daha uygun olabilir.

Kahveni Seç Modunu Yakala !

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir