Türk Kahvesinin Faydaları

Türk kültürünün vazgeçilmez parçalarından bir tanesi olan Türk kahvesi geçmişi Habeşistan’a dayanan Osmanlı’dan günümüze kadar ulaşan tadı, güzel kokusu ve tarihi ile dünyada tanınan sevilen bir kahve çeşididir. Köpüğü ve telvesi ile Türkiye’de herkesin çok sevdiği kahve çeşididir. Yörelere göre farklı çeşitleri olsa da tatları ve pişirme yöntemleri ile Türk mutfağının gözdesidir. Besin değeri sayesinde ara öğün olarak tüketilen Türk kahvesi günün her saatinde tüketilebilir. Saklık bakımından Türk kahvesinin faydaları   pek çoktur.

Türk kahvesi günde 2 fincan tüketilmesi halinde vücuda enerji verir ve zihinsel aktivitelerinizi güçlendirerek uyanık kalmanızı sağlar.  İçecek olarak tüketilmesinin beraberinde kek ve kurabiyelere aroma katmak için de kullanılır. Türk kahvesi şekersiz tüketildiği zaman mide ve kilo sorunlarını önler, depresyon ve strese karşı faydalıdır.

Türk Kahvesinin Faydaları Nelerdir?

Türk kahvesinin faydaları kalp üzerinde de etkilidir. Türk kahvesi düzenli olarak içilmesi halinde içermiş olduğu antioksidan sayesinde kalp sağlığını korur. Kalp damarlarındaki hücreleri onararak kalp rahatsızlığına yakalanma olasılığını en aza indirir.  Kalp atım hızını ve oksijen tüketimini dengeleyerek dayanıklılığı arttırır. Bazı araştırmalara göre Türk kahvesini düzenli bir şekilde tüketenlerin Kalp hastalıklarına yakalanma riski %20 oranında daha az oranda olduğunu göstermiştir.

Türk Kahvesinin Metabolizmaya Yararları

Türk kahvesi içermiş olduğu kafenin sayesinde sinir sistemi üzerinde olumlu etkiye neden olur.  Adrenalin hormonunu salgılatarak kalp ve dolaşım sistemini uyarıp metabolizma ve bedenin yağ yakmasını sağlar.  Bedende hızlı emilen kafein sinir sisteminde aktif bir etki yapar. Yapılan araştırmalara göre 100 milim kafein alan bireyleri beyin aktiviteleri kafeini almayan bireylere göre fonksiyonel, manyetik, rezonans görüntüleri ile ölçülebilecek değerde bir artış göstermiştir.

Spor yapan bireylere de Türk kahvesinin yararları oldukça fazladır. Spor yapmadan evvel en az yarım saat önce Türk kahvesi tüketilirse bedenin yağ yakması kolaylaştırır. Türk kahvesi sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcıdır.  Sağlığa faydalı etkileri ile bilinen lezzetli bir baharat çeşidi olan kakule ile pişirildiği zaman sindirime yardımcı olur.

Türk Kahvesinin Hastalıklar Üzerinde Olumlu Etkileri Nelerdir?

Depresyon, parkinson, azheimer gibi zihinsel hastalıklara karşı hafızayı kuvvetlendiren Türk kahvesi zihni açar ve bu tip zihinsel hastalıklara yakalanma riskini en az seviyeye indirir. Türk kahvesi içermiş olduğu antioksidan özelliği sayesinde solunum yolu enfeksiyonlarını gidererek bronşları açar, astım hastalığına iyi gelir. Gün içinde bir fincan kahve içmesi halinde karaciğer yağlanmasına iyi gelir ve enfeksiyonu azaltır. Türk kahvesinin yararları oldukça fazladır.

Bayanlarda görülme sıklığı daha yüksek olan safra taşları gün içinde 3 fincan kahve tüketen kadınlarda içmeyenlere göre, yüzde 25 daha az görülür. Türk kahvesinin içerisinde yer alan antioksidan sayesinde bütün bedeni ve cildi hastalıklardan koruyarak yaşlanmayı geciktirir.  Kemikler üzerinde oldukça etkili olan Türk kahvesi aşırı tüketilmesi halinde kemik üzerinde olumsuz etkiye neden olabilir.

Türk Kahvesi Gün İçinde Ne Kadar Tüketilmelidir?

Türk kahvesi benzer çeşitleri olan çözülebilir kahvelere göre daha fazla kafein içerdiği için kahveyi ayarında tüketmek Türk kahvesinin faydaları görebilmenin en önemli ayrıntısıdır. Ayrıca kahveyi tüketirken yanında sunulan şeker, lokum, çikolata gibi yiyeceklerin tüketimi sınırlandırılmadığı zaman pek çok sağlık problemine sebep olabilir.  Gün içinde en fazla 2 ya da 3 fincan Türk kahvesinin tüketilmesi birçok faydalar sağlarken bunun sürekli aşılması farklı sağlık sorunlarının beraberinde getirir. Bu nedenle her şeyde olduğu gibi Türk kahvesini de ölçülü oranda tüketilmesi tavsiye edilir.

Türk Kahvesi Gün İçinde Ne Zaman Tüketilmeli?

Türk Kahvesi tüketimi için en ideal zaman kişinin yemek yemesinden bir ya da 2 saat öncesi ya da sonrası olduğu belirtilmektedir. Yatmadan evvel ya da sabah kahvaltı yapmadan, Türk kahvesinin tüketilmesi tavsiye edilmez. Kafein kandaki adrenalinin düzeyini artırması sebebiyle bazı sporcular antrenmandan önce kahve tüketirler.  Bilindiği üzere adrenalin vücudumuzun fiziksel zorlukların üstesinden gelmenize yardımcıdır.

Spor yapmadan yarım saat önce tüketilen Türk kahvesi yorulma anınızı geciktirmenize daha dinç olmanızı sağlar. Türk kahvesi zihni canlı tutar. Türk kahvesinin yararları bunlarla da bitmiyor.  Güzel bir köpüklü Türk kahvesi ya da hafif bir kahve ile alabileceğiniz kafein oranı alzheimer gelişmesini engellemeye yardımcı olduğu ifade ediliyor. Türk kahvesi tokluk hissi verdiği için diyet yapanlara yardımcı olabilecek içecekler arasında yer alır.

kahveni seç, modunu yakala…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir