Chemex Nedir Nasıl Demlenir?

Chemex

Chemex kahve günümüzde neredeyse tüm kahvecilerde görebileceğiniz bir kahve demleme aparatıdır. Özellikle son dönemlerde en trend kahve demleme ekipmanları arasında yer alan chemex hızlı ve pratik olmasının yanında lezzetli kahveler ortaya çıkarması ile de dikkat çeker.

Chemex kahve 1941 yılında alman kimyager olan Peter Schlumbohm tarafından üretilmiştir. Schlumbohm kariyeri boyunca shakerlardan otomobillere kadar pek çok patent geliştirmiştir. Günlük kullanımı olan nesnelerin daha işlevsel bir şekilde kullanımını amaçlamaktadır.

Chemex günümüzde bile sıklıkla kullanılan bir kahve demleme aparatıdır. Özellikle 2000’li yılların başında popülerliği oldukça artmaya başlamıştır. Bu aparat 3. Nesil kahveler için son derece güzel olan bir demleme yöntemidir. Pratik kullanımı ile dikkat çeken chemex el yapımı olan bir dripper kahve demleme yöntemi olması ile bilinir. Chemex demleme pour over temeline dayanır. Bu yöntemde kahve üzerine su yavaş bir şekilde dökülür. Böylece kahve çekirdeğinin kendine has aroması ve yağı en iyi şekilde ortaya çıkabilir.

Chemex
Chemex

Chemex ile Kahve Demleme İçin Gerekli Olan Malzemeler Nelerdir?

Chemex V60 gibi 3. Nesil kahve demleme aparatı olması ile bilinir. Bu yöntemde herhangi bir makine olmadan kahve manuel bir şekilde demlenir. Bu sebeple kahve yapımı esnasında bazı malzemelere ihtiyaç duyulur.

Chemexin 3, 6, 8 ve 10 cup gibi farklı versiyonları bulunur. Tek kişi kullanacaklar için chemex 3 cup yeterli olacaktır. Bunun yanında 2 kişi için 6 cup 3 ya da daha fazla kişi için geniş hacimli olan chemex modelleri tercih edilebilir.

Chemex filtre kağıdı V60 filtre kağıdı ile karşılaştırıldığında çok daha kalındır. Bu filtre kağıtları kahvenin aromasını engellemez ve çift katmanlı yapısı ile dikkat çeker. Böylece chemex kullanarak demleyeceğiniz kahveler son derece yoğun ve lezzetli bir yapıda olur. Bunun yanında istenmeyen yağların da süzülmesine imkan tanır.

Chemex filtre kağıtlarını chemexin boyutuna göre seçmeye özen gösterilmelidir. Bunun yanında kağıt filtre seçimlerinde kalitesine dikkat etmek de önemli bir konudur. Aksi halde istenmeyen kahve tatları oluşabilir.

Chemex
Chemex Demleme

Chemex İçin Gerekli Olan Diğer Malzemeler Nelerdir?

Kahve demlerken kullanılan demlik oldukça önemli bir konudur. Özellikle S şeklinde ibriği bulunan demlikler suyun kahve ile yavaş bir şekilde temas etmesine yardımcı olur. Bu sayede son derece lezzetli kahveler demlenebilir. Bunun yanında suyun homojen bir şekilde dağılması da mümkün olur. S uçlu demlikler sayesinde kahve ve su ayarı doğru bir şekilde dengelenebilir.

Hassas tartı kahve ve su ayarının ince bir şekilde yapılmasına yardımcı olur. Bu sayede kahve veya suyun fazla kaçması gibi durumlar söz konusu olmaz.

Hangi demleme yöntemi tercih edilirse edilsin kahve demlemenin en önemli noktası taze ve nitelikli kahvelerdir. Bayat kahveler ile demleyeceğiniz kahveler lezzetsiz olacağı için sizlere pişman olacağınız bir deneyim yaşatır.

Sitemizde dünyanın en kaliteli kahve çekirdeklerini bulabilirsiniz. Chemex’e uygun olarak öğütebileceğiniz kahveler ile mükemmel lezzette kahveler demleyebilirsiniz.

Chemex Kahve Demlemenin Püf Noktaları

Chemex kahve demlerken su sıcaklığının 90 ile 95 derece arasında olması gerekir. 100 derecede kaynamış su kullanılacaksa ortalama 2-3 dakika kadar beklemek gerekir. Aksi halde kahvede yanık tadı olacaktır.

Kahve filtre kağıdına dökülmeden önce hafif şekilde sıcak sudan geçirilmesi gerekir. Bu filtreden gelecek kağıt tadını engellemeye yardımcı olacaktır Sonrasında chemex içerisine su dökme işlemine geçilmelidir. S ibrikli olan kettle ile su kahvenin üzerine yavaş bir şekilde dökülmelidir. Sitemizde chemex ve pek çok kahve çeşidini rahatlıkla satın alabilirsiniz. Kahveni seç, modunu yakala!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir