Syphon Kahve Demleme Nedir?

syphon kahve demleme

 Syphon kahve demleme yöntemini bugüne kadar hiç duymamış olabilirsiniz. Bu yöntemi genellikle kahve gurmeleri ve baristalar bilir. Çünkü kahve demlemek için bu denli zahmete katlanmak, herkesin harcı değildir. Bu kadar otomatik makine varken neden syphon ekipmanları ile uğraşayım diye düşünebilirsiniz. Ancak bu ekipmanın ortaya çıkardığı özel lezzeti tattıktan sonra uğraştığınıza değeceğinden emin olabilirsiniz.

Syphon kahve demleme tekniğini yakından tanımak için ilk olarak syphon yönteminin tarihine biraz bakmak gerekir. Aslında bu yöntem çok eski zamanlardan beri kullanılır. İlk defa 1830 yılında Almanlar tarafından kullanılmıştır. Ama yöntemin patentini almak konusunda Fransızlar daha hızlı davranmıştır. Madam Vessiex tarafından 1841 yılında patenti alınan yöntem, zaman içerisinde farklı ülkelerde de kullanılır hale gelir. Özellikle Japonlar, bu yöntemi sıklıkla kullanarak kahvelerini hazırlar.

Syphon Kahve Demleme Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Syphon kahve ekipmanı, üçlü bir mekanizmadan meydana gelir. Alt hazne, üst hazne ve ısıtıcıdan oluşan sistem, sifon kahve demleme makinesi olarak ismiyle bilinmektedir. Syphon kahve makinesinin çalışma prensibini şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Alt kısımda bulunan hazneye yeterli miktarda su koyulmalıdır. Ardından ısıtıcıyı bu haznenin alt kısmına yerleştirmelisiniz.
  • Isıtıcının etkisiyle kaynayan su, yukarıdaki hazneye çıkar.
  • Üst hazneye su dolduktan sonra kahve ilave etmelisiniz, suyu ve kahveyi karıştırıp beklemelisiniz.
  • Isıtıcıyı devre dışı bıraktıktan sonra üst haznedeki kahvenin alta doğru yavaş yavaş süzülüşünü izlersiniz.
  • Sonuç olarak pürüzsüz bir kıvamda lezzetli bir kahve elde edersiniz.
syphon kahve demleme
syphon kahve demleme

Syphon Kahve Demleme Yönteminde Kahve-Su Oranı Nasıl Olmalıdır?

Demleme sırasında ideal lezzete ulaşmak için kahve-su oranına dikkat etmelisiniz. Eğer 3 fincan kahve demleyecekseniz 125 ml su kullanmalısınız. Toplam kullanacağınız kahve miktarı ise 21 gram olmalıdır.

Syphon Yönteminin Püf Noktaları Nelerdir?

Syphon demleme yapmadan evvel alt kısmı ısıtmakta fayda vardır. Ön ısıtma işlemi için bir miktar sıcak suyu hazneye ekleyip boşaltmalısınız. Ardından hazneyi kurulamalısınız. Kaynar suyu da bu işlemden sonra hazneye eklemelisiniz.

Syphon ekipmanı tasarımı ve çalışma prensibiyle size büyülü anlar yaşatır. Altta ısınan suyun yukarı çıkması ve kahveyi de yanına alarak tekrar aşağı süzülmesi, izlemesi keyifli bir süreçtir. Siz de böyle bir görsel şöleni izlemek için bu ekipmana sahip olabilirsiniz. Kahvemod.com sitemizde birbirinden kaliteli syphon ekipmanları yer alır. Bu ekipmanları kahve servisi yaptığınız işletmeniz için de kullanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir