Moka Pot Kullanımı

moka pot kullanımı

Moka pot kullanımı, klasik yöntemlerden vazgeçemeyenler için uygun bir seçenektir. Otomatik makinelerle aynı hazzı alamayanlar ve o klasik tattan vazgeçemeyenler moka potu kullanarak aradığı lezzete ulaşır. Moka pot, 1933 yılından beri kullanılan bir alettir. İtalyan Luigi Di Ponti tarafından geliştirilen ekipmanın patentini ise bir başkası almıştır.

Bialetti’nin kurucusu olan Alfonso Bialetti, moka potun patent sahibidir. Bialetti ufak dokunuşlar yaparak moka potu günümüzdekine en yakın hale getirmiştir. Moka pot kullanımı özellikle İtalya’ da son derece yaygındır. İtalyanların evlerinden eksik etmediği moka potu siz de evinizde, iş yerinizde kullanmak için kahvemod.com’ dan siparişinizi verebilirsiniz.

Moka Pot Kullanımı İle Nasıl Kahve Demlenir?

“Kahve potu nasıl kullanılır?” sorusunun yanıtı kahve tutkunlarının merak ettiği bir konudur. Şu detaylara dikkat ederek kahvenizi demleyebilirsiniz:

  • Moka pot çalışma prensibi gereği ilk olarak suyu kaynatmalısınız.
  • Ardından bir kettle kullanarak suyu kaynatmalı ve alt hazneye eklemelisiniz.
  • Moka pot için orta incelikte öğütülmüş kahve kullanmalısınız. Aksi takdirde acı bir tatla karşı karşıya kalırsınız.
  • Moka potta bulunan filtre, huni şeklindedir. Kahve, filtreye tam ölçü olarak yerleştirilmelidir. Ancak kahvenizi bastırmamaya ya da çok fazla sıkıştırmamaya dikkat etmelisiniz.
  • Filtreyi hazneye yerleştirdikten sonra ocağa almalısınız. Orta ateşte kahvenizi pişirebilirsiniz. Birkaç dakika sonunda kahveniz hazır olur.

Mocha pot kullanımı sırasında belli detaylara dikkat etmelisiniz. İlk olarak moka pota ilave edilecek su mutlaka sıcak olmalıdır. Aksi takdirde ekipmanın metalik tadı nedeniyle içeceğinizin lezzeti değişir. Kahve pot kullanımı sırasında ocağın ateşini orta seviyede olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca ekipmanda kalıntı ve kötü koku oluşmaması için her kullanımdan sonra yıkamanızı öneririz.

moka pot kullanımı
Moka Pot Kullanımı

Moka Pot Çeşitleri

Moka pot kullananlar, farklı kapasitelere ve tasarımlara sahip farklı modelleri tercih eder. Bialetti moka pot tasarımları ile en gözde markalardan biridir. Farklı renklerdeki modeller 2, 4, 6 cup gibi farklı kapasitelere sahiptir. Örneğin Bialetti’ nin Express, Musa, Brikka, Fiametta, Alpina ve Mukka olarak adlandırılan farklı model seçenekleri vardır.

Moka Pot Temizliği Nasıl Yapılır?

Moka pot her kullanımın ardından yıkanmalıdır. Ayrıca belli aralıklarla kireç temizliği yapılması da önemlidir. Moka potu ılık suyla yıkayarak temizlemelisiniz. Temizliğe başlamadan evvel moka potu yeterince soğuması için bekletmelisiniz.

Moka Pot Kullanımı Sırasında Kahve-Su Dengesi Nasıl Olmalıdır?

Moka pot kullananların filtreyi tam doldurmadan kullanmaması gerekir. Aksi takdirde hem yeterli seviyede basınç oluşmaz ve hem de istenilen tada ulaşılması zorlaşır. Bu nedenle kaç fincanlık demleme yapacaksanız ona uygun boyutlarda moka pot satın almalısınız. Örneğin 180 ml suya 15 gram kahve olacak şekilde ölçüyü ayarlamalısınız. Bununla beraber birbirinden kaliteli moka potları kahvemod.com’ da bulabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir