Kahve Çekirdekleri Nerede Yetişir?

Kahve Çekirdekleri

Kahve, pek çok kişinin vazgeçilmez içecekleri arasında yer alır. Bu nedenle kahve içmeyi seven kişilerin aklına gelen ilk soru kahve çekirdekleri nerede yetişir şeklindedir. Örneğin kahve, daha çok tropikal bölgelerde ve dağlık bölgelerde yetiştirilir. Brezilya, Vietnam ve Kolombiya kahvenin yetiştiği ülkelere örnek olarak verilebilir. Peki, kahve çekirdekleri nerede yetişir?

Kahve çekirdeği yetiştirmek için Guatemela müthiş bir yerdir. Çünkü burada yıl boyunca sıcaklıklar 10 derecenin altında düşmez ve yaz aylarında sıcaklıklar ortalama 27 derecedir.

Meksika ve Uganda da kahve yetiştirmek için mükemmel bir yerdir. Türkiye, kahve üretimi için ne yazık ki uygun bir yer değildir. Çünkü kahve yetiştiriciliğinin yapılması için ekvatoral iklime yakın olmalıdır. Örneğin geçmiş yıllarda Mersin’de kahve üretimine girişilmiş ancak başarılı olunamamıştır. Türk kahvesi de adını yapılışından almıştır. Türk kahvesi nasıl yetişir sorusuna da Mersin ve Anamur örnek olarak gösterilebilir.

Kahve çekirdekleri kendi arasında Arabica ve Robusta olmak üzere 2 gruba ayrılır. Arabica çekirdekleri genelde yüksek rakımlı dağlık ve serin bölgede yetişirken, Robusta çekirdekleri daha çok düşük rakımlı ve sıcak bölgelerde yetişir.

Kahvenin en çok üretildiği ülkeleri aşağıda sizler için listeledik. Siz de bir kahve severseniz kahvenin üretildiği ülkeleri aşağıda öğrenebilirsiniz.

  • Guatemala

Guatemala, küçük bir ülke olmasına rağmen kahve üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hava sıcaklıklarının 10 derecenin altına inmediği, 27 derecenin üstüne çıkmadığı bu ülke kahve yetiştirmek için ideal bir konumdadır.

  • Meksika

Meksika denilince akla direk acı soslar geliyor olabilir. Ancak bu ülke kahve üretiminde de gayet başarılıdır. Kuzey Amerika ile ABD ile birlikte yer alan ülke ciddi bir kahve üretim düzeyine sahiptir.

  • Uganda

Denize kıyısı olmayan ve Afrika ülkesi olan Uganda, kahve üretiminde 2016 yılında ürettiği 288.000 metrik tonluk kahve üretimi ile ciddi bir oranda üretici ülke konumuna gelmiştir.

  • Hindistan

Hindistan’da kakule ve tarçın bitkileriyle aynı yerde yetişen kahve çekirdekleri, lezzetini birlikte yetiştiği bitkilerden alıyor. 2016 yılında 348.000 metrik tonluk kahve üretimi ile dünya çapında birinci sırada yer alan ülke, yetiştirdiği kahve çekirdeklerinin %80’ini ithal ediyor.

  • Etiyopya

Etiyopya, kahvenin anavatanı olarak bilinir. 348.000 metrik tonluk üretimi ile birlikte dünya kahve pazarında çok önemli bir konumda yer alır.

Kahve Çekirdekleri
Kahve Çekirdekleri

Kahve Çekirdekleri Nasıl İşlenir?

Kahve çekirdeklerinin işlenme süreci öncelikle çekirdekleri toplamak ile başlar. Genelde insanlar tarafından hasat edilen kahve çekirdeği, olgunlaşmış kahve çekirdeklerinin ayırt edilmesi ile başlar. Olgunlaşmamış ya da çok aşırı olgun çekirdekler hasata karıştırılmaz. Sadece ideal oranda olgunlaşmış kahve çekirdeklerinden kaliteli kahveler üretilir.

Kahve çekirdeklerini çıkarma yöntemi ıslak ve kuru olmak üzere iki farklı kısımdan oluşur. Islak işleme meyvenin yıkanması ve temizlenme sürecini barındırır. Bu yöntemle daha temiz çekirdekler elde edilir. Kuru işleme ise meyvenin doğrudan güneşte ya da özel kurutma platformunda kurutulur. Bu yöntemde çekirdeklerin daha yoğun tatta olmasını sağlar. Aynı şekilde kahvenin doğal tatlılığı da çoğalır.

Kahve Hangi Ülkeye Ait?

Kahve, Etiyopya’nın güneybatısında yer alan Kaffa bölgesine aittir. Ancak kahve günümüzde geleneksel bir içecek olduğu için artık hangi ülkeye ait olduğu, hangi ülkeden günümüze geldiği belirsizdir. Dünya çapında pek çok ülkede kahve yetiştiriciliği yapılır. Bu ülkelere şöyle örnek verebiliriz;

  • Brezilya
  • Kolombiya
  • Vietnam
  • Endonezya

Kahve Ağacı Nasıldır?

Kahve ağacı, Arabistan Yarımadası kökenlidir. Buradan tüm dünyaya yayılmıştır. Kahve ağacını diktikten sonra 5 yılın sonunda yeterli olgunluğa ulaşır. Yeterli olgunluğa ulaştıktan sonra 30-40 yıl boyunca hiç ara vermeden meyve vermeye devam eder. Yıl boyunca yaprakları yeşil kalabilen bir meyvedir. En fazla 3 metreye kadar uzamasına izin verilen bu ağaç, beyaz renkli çiçeklere sahiptir. Çiçeklerin kokusu da yasemin bitkisini andırır. Çiçekler yağmurdan sonra açar, iki üç gün sonra solar ve ardından kahve çekirdekleri yetişmeye başlar. İki tür kahve ağacı vardır bunlar;

  • Arabica Kahve Ağacı
  • Robusta Kahve Ağacı

Arabica Kahve Ağacı

Arabica kahve ağacı daha çok 800-2000 metre arası olup, dağlık plato ve volkanik yamaçlarda üretilir. Her yağmurlu havanın ardından çiçek açar ve meyvelerin oluşması çiçek açtıktan sonra 9 ayı bulabilir. Ortalama bir Arabica kahve ağacı bir yıl içinde 5 kilogram meyve verirken, bu meyvelerden yalnızca 1 kilogram kahve çekirdeği üretilir. Arabica kahve Robusta kahveye nazaran daha az kafein miktarı bulundurur. Ancak çok daha lezzetli ve tatlı bir aromaya sahiptir.

Robusta Kahve Ağacı

Robusta kahve ağacı 0-600 metre aralığında yetişir ve düzensiz bir şekilde çiçek açar. Meyvelerin olgunlaşması için de ortalama 10-11 ay beklemek gerekir. Sarımsı kahverengi çiçeklerden üretilen Robusta kahve, Arabica kahveye nazaran yaklaşık 2 kat daha fazla kafein içerir. Robusta kahvesi, dünya kahve üretiminin %30’luk kısmını oluşturur. Hastalık ve iklim koşullarına uygun olduğu için yetiştirilmesi hem daha uygun maliyette hem de daha kolay gerçekleşir.

En İyi Kahve Hangi Ülkede Yetişir?

En iyi kahve, yani bir diğer adıyla nitelikli kahve Brezilya’da yetişir. Dünyanın en iyi kahvelerini üreterek tüm dünyanın kahve ihtiyacını karşılar.

Kahveni Seç Modunu Yakala!

Merhaba,
Bültenimize abone olunuz mu?

Yeni Kampanyalar, Yeni ürünler, yeni blog yazıları, yeni demleme ekipmanları, yeni kahveler; her yenilikten haberdar olmak için kaydolun.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Size daha iyi hizmet sunabilmek adına çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgiye Gizlilik ve Güvenlik Politikası sayfamızdan erişebilirsiniz.